Sentap2 Tudung
Advertise on this space for USD3 per month. Click here.

Disclaimer

This guitar tabs & chords is the author's own work and represents their interpretation of the song. You may only use this file for private study, scholarship, or research. Please support Malaysia music & entertainment industries and buy original CD and movies.

Def-Gab-C - Pelangi Petang

(List all songs by Def-Gab-C)
submitted by setanmati on 15 Jan 2008 12:00 AM
Total views : 29441

Insert Comment   Show Comments   Show Videos
  • Currently 5.00/5

Rating: 5.0/5 (1 vote cast) Please 'log in' to cast vote.


Standard Tuning



Bm G
Kumeniti awan yang kelabu
A F#m
Kutempuhi lorong yang berliku
G Em
Mencari sinar yang menerangi
F#m
Kegelapanku



Bm G
Kupercaya nanti suatu masa
A F#m
Sang suria kan menyinar jua
G Em
Membawa harapan yang menggunung
F#m Bm
Bersamanya...



Em A
Engkau tiba bagaikan pelangi
Bm G
Tak bercahaya namun kau berseri
Em G
Tapi cukup menghiburkan
F#m
Hati ini



Bm G
Seharian waktu bersamamu
A F#m
Tak terasa saat yang berlalu
G Em
Bagai pelangi petang kau kan pasti
F#m Bm
Pergi jua...

Videos

Video
This song has video associated with it. You need to login to view the video

Advertisement

Facebook MalayOLGA

Comments

aku ler
aku ler
28 Jan 2008 10:30 pm
this tab sucks! far from the correct one.
speedrider
speedrider
28 Jan 2008 11:10 pm
he's not using tab, he's using chords. submit your correct version la brader.
jalte
jalte
28 Jan 2008 11:27 pm
Biasa la tu speedrider. Masalah orang kita ni ramai yang cakap aja pandai. Padahal sendiri apa pun tak tau.

@aku ler
Buktikan saya salah.
aku ler
aku ler
28 Jan 2008 11:43 pm
hahaha terasa ker .. relax ler .. tak perlu nak bukti apa2 kat sini ... yg terbukti chord nye dah mmg salah .. telinga lu org tak reti nak korek ke? .. ke mmg pekak badak? ... buat apa aku kasi correct version kat korang yg terang2 takde initiatif sendiri .. semua nak free? nak subsidi je .. org macam ko ni lah yg kasi malu "org kita" ... dah le pemalas, mentaliti subsidi! ... pegi mampos la jalte! hahahaha
speedrider
speedrider
28 Jan 2008 11:58 pm
at least setanmati has guts to try his chord. from this database, avid guitar players who is searching their dream chords can try, and 'ALTER' it, (and maybe upload it again for newer revision). That's the point what is MALAYOLGA is all about (I think so). If not, OLGA is not an acronym for ONLINE GUITAR ARCHIVE, I repeat, ARCHIVE.

@aku ler
Kalau engkau tak pekak badak, apa kata engkau register, pastu enkau submit pulak version engkau. Lebih baik dari engkau habiskan masa dari surf masuk sini, pastu bagi komen pulak yang langsung tak membina. Hapaaaara.... Akai letak kat lutut ka?
jalte
jalte
28 Jan 2008 11:59 pm
dah agak dah. kantoi. tong kosong. :)
semilirsakti
semilirsakti
29 Jan 2008 12:10 am
Hem tertarik jugak aku ngan budak @aku ler... nak kata bengap tak berapa tepat, mungkin sengal tapi tak jugak sebab bijak berkata2 tak lebih macam burung kakak tua. Zaman sekarang orang tak rujuk yang bijaksana sekadar pandai berkata2 ULANG sekali lagi PANDAI berkata2! BUKAN BIJAK berkata2. Betui jugak kata speedrider, ada akai letak kat pala lutut... semua nak proof bro! Dah tau ada yang tak kena atau salah juz bagi version yang betul. Kalau ye pun kedekut atau bakhil sangat bagi tips memadai.. common brader.. tak luak ngan bebudi berbahasa. Engko pun kalau tercirit waima sembelit sekalipun usaha utk dapatkan chord kena ingat segala yang baik tetap dari Tuhan. Gua payah respek ngan orang mcm ni atau yang tak ikhlas. Kalau bagus macam manapn sampai jd artis pun kalau perangai haprak mcm nih jangankan nak beli album nak tgk sebelah mata pun aku tak lapaq! Amik jd pengajaran skett...
TakRetiMainGitar
TakRetiMainGitar
29 Jan 2008 1:27 am
u stoopid mutha fuckas!! ur missing the point again dumb ass!! .. aku dah bagi komen membina la tu ! kalau dah SALAH, takkan nak cakap betol pulakkk, bodo! apa punya bengapp korang nih .. takkan chord cam tu ko masih nak cakap betol jugak? cuba explain sket .. kecik takmo mampos ... i dont have to proof to u bunch of stoopid wannabes either .. I can comment on the chords wheneva and whateva I wanna it to be .. if u don't like it, go fark urselves ... i'm not here to contribute anything .. i don't even play the guitar (whaddya think?) .. BUT i'm free to comment! nobody can stop me .. aku akan comment apa yg aku rasa aku nak comment lah!! .. kira lu cabar org kat sini, lu kira lu suda power le? ke kes perasan bagus je sebenarnye? .. jalte - lu ni cam tong taik lah! cakap busuk, tak cakap pon busuk ... nut'n comin out of u is of any value, really! .. org tegor kesilapan sikit, dah kelam kabut ... grow up brader! camne nak maju ... speedrider - cakap melayu je la, english lu pathetic lah bro .. much like ur guitar playing, ahak! *from what i've seen on youtube :))))))) ... semilirsakti - ko akal letak kat bontot ke? Apa kena mengena comment awal aku dengan jadi artis ni semua .. yg ko gelabah berok ni apehal? .. get wit the program brader .... contributor nye takde pulak respon lagi, yg budak2 hingusan ni pulak terkinja2 ... ape2hal pon comment and feedback ni utk contributor .. dia yg berhak to response! korang yg lain takde kena mengena, boleh pegi mampos ....
semilirsakti
semilirsakti
29 Jan 2008 1:37 am
Wakakak... yup! Dia dah tunjuk rupa yang sebenar. Aku tak nak comment ape2! Sebab aku takut dilabekan org bodo sebab melayan seorang bodo kat sini.. keskeskes.... dah la bodo takder budi bahasa lak tu.. opsss sorry terkata.. kikikiki. Err @TakRetiMainGitar.. mungkin ko boleh gunakan gitar kapok tu sendiri hentam kepala lu utk betulkan mana urat lu yang slack! Err gua bagi nasihat jer... terpulang.. ;)
jalte
jalte
29 Jan 2008 9:55 am
kekeke. Angin semacam nampak. Relax adik. Baru nasihat sikit dah nak nangis.
jalte
jalte
29 Jan 2008 9:59 am
Lagi satu lupa nak cakap. Cara paling mudah bila orang tak boleh nak buktikan kemampuan diri (atau sebenarnya memang tak mampu) ialah dengan berkata. "I have nothing to prove" atau "tak perlu nak bukti apa2 kat sini"

Kat dlm internat ni boleh le buat camni. Pasal org tak nampak muka dan tak kenal siapa. Tapi abang nasihat kat luar sana jgn buat gaya2 penakut macam ni. Malu woo.

Buktikan samada anda benar atau salah. Demi maruah anda.
jaIte
jaIte
29 Jan 2008 10:35 am
lembu jalte ngan bahrurazi ni dah bersuara! bila masa ko bersedara ngan aku nak mengaku ABANG ni hoi? hahahaha ko dah cukup umur ke? kalau dah berumur, selalunya berakal, berintelek .. ini takde kerja nak mencabar org lain, nak menegak benang basah lagi! ... kira pandangan lu version yg ada ni betol la yea?? is that ur stand?? so sad .. bodo sombong rupanya ... sedar2 lah diri tu .. kubur dah kata mari .. tak lama lagi nak mampos, sedar diri la sket .. aku tak bongkak riak macam ko! .. kemampuan tak seberapa, bercakap nak gah konon .. ada aku cakap aku mampu ke dalam hal ni semua haa? apa masalah ko? yg di kritik org lain, yg tua bangka bodo macam keldai ni pulak yg terasa .. dah lak tak berbudi bahasa, ada hati nak menasihatkan orang lain ... cermin diri dulu, jgn nak menasihat org lain .. lu sedar tak sape yg start cabar-mencabar org lain kat sini ???? .. it's clear, masalah nye lu tak berkemampuan, tapi berlagak la macam bagus, cabar org sana sini .. hoi lembu, internet boleh la bersuara, kat luar ni dah lama aku kapak je kepala ko tu ... kurang sikit org bodo dalam dunia nih ... lu bagus sgt wa cabar lu bagi version lu lah kat sini .. sanggup tgk wa comment ?? .. ada BERANI??? at least, i've got the guts to admit my shortcomings .. takde lah cakap besar, nak mencabar orang tak tentu pasal! .. aku gerenti penakut dayus cam ko ni tak berani nak bagi version ko ... cakap BESAR ... keldai takde telor!! dah bodoh, sombong pulak .. u either come forward wit ur version or keep ur tail between ur legs la ... and yeah, shove ur gitar kapok up ur ass too!! ...
jalte
jalte
29 Jan 2008 10:51 am
Relax... relax.. ingatkan tuhan.

BTW version saya ada belambak dlm website ni. Pilih mana nak.

PS: Bangga, org sampai guna nick saya utk buat posting. Laku beb.
setanmati
setanmati
29 Jan 2008 11:00 am
elo.. first of all.. thanks to @akuler bagi comment tu... memang aku pun tak tau tab tu betul ke tak... memula aku tengok kat web memang tak start dgn Bm... tapi start dengan Dm... tapi bila aku nak main... dah tak sama tune dgn yang def-gab-c bawak... then yang aku buat... cuma carik intro dia jer.. tak silap aku... kalau telinga aku betul... memang diorang main dgn Bm... yang the rest... aku just turunkan dua note dari tab yang aku dapat kat internet... tapi memang aku perasan bila dengar balik... tune gitar aku tak betul sangat... kesimpulannya... chord nih aku ikut version def-gab-c... dan memang aku tak rasa sama dengan Allahyarham Sudirman tune... tu jer la yang aku leh jawab... kalau ko nak sangat aku jawab... sebab aku tak kisah pun korang nak comment mcm maner... cumanya... bahasa tu... biarlah elok sikit... tak salah kalau ada sedikit budi bahasa...
huzil86
huzil86
29 Jan 2008 2:05 pm
akuler>this tab sucks! far from the correct one huzil86>klo mcm tu bagi la tab version ko plak yg ko rasa betol.. akuler>buat apa aku kasi correct version kat korang yg terang2 takde initiatif sendiri .. huzil86>ala..ckp je la sebenarnye ko tak reti nk buat tab..tak pon ko tak reti men gitar..kan kan?? akuler>i don't even play the guitar (whaddya think?) .. BUT i'm free to comment! nobody can stop me .. huzil86>haa..ngaku pon.. akuler>semua nak free? nak subsidi je .. org macam ko ni lah yg kasi malu "org kita" ... dah le pemalas, mentaliti subsidi! huzil86>abis tu orang mcm ko bagus??ckp pon mencarut2..lagi la wat malu "org kita"..mana budi bahasa wei.. tak salah nk komen..tapi ape salahnye komen membina yg guna bahasa elok sikit..pe ar lu bro..
JalteBabi
JalteBabi
29 Jan 2008 4:52 pm
Setanmati - Well done. Fine explaination. at least, u took the comments in positive light. Shows ur maturity. Nampaklah ada integrity. I can respect that. Baru lah jantan, kalau yg contribute nye tampil ke depan bagi response. Ini ada plak sekelompok ANJING2 kurap melalak tak tentu pasal ... dah lah makhluk hina, asalnya taik, dayus plak tuh (kira brutal lah kalau ada "hamster" site as a website!! Hahahaha !! what a pussy!!) ... jangan salah paham lembu2 sekalian, aku boleh berbudi kepada yg berbahasa .. kalau bahasa yg MEMULAKANNYA dah mencabar dan kurang ajar macam ANJING si JALTE nih, ko jgn ingat aku tak melawan! pantang aku beralah, apatah lagi dengan BANGSAT macam si JALTE nih! kalau dah bukak gelanggang, kena sanggup la pulak turun padang JALTE .. apsal respon pon dah mula pendek2 plak ni? pedas sgt ke?? .. dah tak tahan?? .. takkan pedas sikit dah lintang pukang??!!! ... Geleng kepala aku tgk kebodohan korang nih ... contagious la pulak dah le ignorant, failed to understand the crux of the subject matter, bawak citer basi plak dah. Yg ko copy & paste tu batpe huzil, tu citer basi lah .. kalau dah slow tu, duduk tepi diam2, jgn nak melalak .. kejap lagi masuk *** ko balik ..... Memang malu nak mengaku melayu kalau melayu tu *** macam korang nih - cakap besar, keluar 1-2 sarcasms rasa diri tu dah cukup power, nak intimidate others konon - tapi diri sendiri tu pengecut! ni dah kena batang hidung sendiri, mula lah tergagap-gagap, terkedu-kedu!! yg lain tak melawan kot, tapi hari ni silap orang LAA !! hahahaha ... Aku ulang balik bagi suku sakat gitarists bodoh wannabes kat sini (aku suggest korang baca slow-slow, aku ulang balik SLOW-SLOW, sebab korang ni dah terbukti "slow", otak lembu la katakan). No (1) aku comment pasal chord tu salah, pandangan peribadi aku untuk contributor nye (2) tak semestinya yg salah bagi pandangan aku, aku perlu justify - internet ni free speech brader, I can say whateva I want to say (3) Awal2 lagi aku dah cakap aku tak pandai main guitar, sikit pon tak bongkak mendabik dada, tapi ternyata ada juga melayu kat sini yg bodo sombong .... lain kali buat pengajaran ... jgn masuk campor hal org lain, kalau takde kena mengena ngan ko, paham!!?? kalau tak, teros la terima maki hamun aku ni haaaa .... Ni pon aku baru WARM UP je nih!!! bring it on!!!!!!!!!
jalte
jalte
29 Jan 2008 5:18 pm
Bagus budak ni. So passionate & rajin mengarang. Kalau dapat disalurkan tenaga tu ke arah yang bermanfaat nescaya meningkat lagi kadar produktiviti negara kita esp org melayu ni.

Since both contributor & commenter dah capai kata sepakat, saya taknak komen panjang lagi. Baik dibiarkkan topik lagu ini menjurus kepada perbincangan tentang lagu dan chord itu sendiri dan bukan menjadi medan untuk gaduh-gaduh. Sedih pulak page lagu "Pelangi Petang" yg sedap dan penuh erti ni dipenuhi dengan komentar2 yg tak relevan.

So kepada "aku ler" saya pohon maaf jika cabaran asal saya tu membuat awak marah. Sekiranya awak masih tak puas hati dgn saya boleh email terus ke admin[at]malayolga.name.my . Insyaallah saya akan cuba sebaik mungkin untuk menjernihkan kembali apa 2 yang dah keruh.
NakBuatKawanBukanLawan
NakBuatKawanBukanLawan
29 Jan 2008 5:50 pm
macam ni kan elok! ... awak tu admin .. bawak pembawakan tak senonoh kat website sendiri .. amenda laaa .. treat others how you would like yourself to be treated .. anyway, aku salute org yg berani hulur tangan mintak maaf dulu .. macam aku cakap, aku akan tetap berbahasa kepada yg berbudi! ... so, aku jugak mintak maaf kat ko Jalte .. termasuk lah semua yg lain .. aku harap kita buang semua yg keruh, amik je yg jernih ... aku pon tak sepatutnya berbahasa kesat macam tu .. takde alasan lagi .. mmg salah aku ... aku harap ko delete je lah semua comment2 utk lagu pelangi petang yg dah tertera nih ... kita bukak buku baru ... cool?
jalte
jalte
29 Jan 2008 5:57 pm
nice. barulah rasa lega. :) tq
speedrider
speedrider
29 Jan 2008 9:36 pm
orait. tq brader YangTakderNama. sama la ngan aku.
AkulerSapaLagi
AkulerSapaLagi
30 Jan 2008 4:56 pm
Betoi ka berita Loloq dah meninggal ni beb? .. so sudden .. sayang sungguh .. hilang lagi satu talent kalangan pengiat seni melayu nih ... semoga roh loloq di cucuri rahmat dan ditempatkan bersama org yg beriman dan beramal soleh .. amin. Al-fatehah
jalte
jalte
30 Jan 2008 5:11 pm
Yup, Loloq dah meninggal. Ada dalam Utusan Online. Al-fatihah
asam
asam
11 Mar 2008 10:35 am
Edited by admin:
Mohon maaf saudara asam. Komen anda terpaksa saya padamkan kerana semua pihak sudah setuju agar isu ni tidak dipanjangkan lagi. Apa-apa pun pihak kami amat menghargai keprihatinan anda.

Terima kasih
sayatakretimengitar
sayatakretimengitar
17 Apr 2009 2:56 am
salam... xde guna nk gaduh psl benda ni... nasihat aku.. kalau dah terer, cari sendiri... pd newbie, bleh la tgk kord2 gitar kat web ni... tp xsemuanya btol... pape pon, hearing kena tajam... to setanmati--gitar sudirman n defgabc 2 sama je tune... bkn tune laen2.. tapi key yang dorg pakai 2 laen... key lagu sudirman 2,pakai key Dm... defgabc pakai Bm..papepon,thanks sbb byk ajar dorg...
ReD Rose Guitar
ReD Rose Guitar
17 Apr 2009 12:38 pm
bro.. tak salah kalau ko cube... Good Luck
BudakBaruBelajar
BudakBaruBelajar
26 Apr 2009 9:13 am
aku dh try dh main guna chord ni.. ok la.. tp x la sesedap bunyi yg abg setanmati punya.. ;p
warisankita
warisankita
21 May 2009 4:53 pm
hargailah sumbangan orang lain. kita org merdeka dik, sama satu bangsa. tak perlulah hanya bijak mengkritik namun dalaman hanya kosong. semoga berjaya
yaya
yaya
28 May 2009 11:48 am
mmg salah pon sokong aku lerr..
bear's
bear's
11 Nov 2009 11:37 pm
chord ni tak slah la bro..cuma larikan 2,3 fret je..ikut seseddap rasa la..tengok la atas orang nyanyi plak,die boleh bwak note ape,ni kalau note tinggi,vokalis note rendah kan tak sedap..aku pun tak pandai tapi tadi try larikan 2 3 fret ok la jadinya..x payah gaduh2 ler..x guna pun..buang masa je..
bear's
bear's
11 Nov 2009 11:38 pm
ya saya tak reti main gitar betul..
musang
musang
12 Nov 2009 2:50 pm
rsenye F#m tuka F# je lg ok kot....lg 1 kt 'Tak bercahaya namun kau berseri' tu Bm tuka D...lg masyuk den raso...
wan_deadnote
wan_deadnote
12 Nov 2009 11:37 pm
hmmm...bguih la budak 'tu'..apa nma?..aku ler?@takretimengitar?entah apa nma lgi entah....apa gna bnyk nama...xdak indentiti ke?..mcm mna nk jdi gitarist?...asas menjdi seorang gitarist...perlu ad indentiti tersendiri...bila dh ad indentiti...bru masuk basic dalam kord guitar ke...scales guitar ke...lick guitar ke...ni terus je masuk ikut dan dia...lepas 2...dh la dia nie(aku ler)perasmi komen utk kord lgu nie...bahasa xmncerminkan diri seorang melayu...xbleh ke tgr cara melayu?...nie siap S*** tu apesal?...dh tau slh xbleh ke tulis kord tu blik mcm bro musang....okeylah...tutup bukulah....xmau cerita lebih2....kords 2...ada 2 part slh...(xtaula kot2 hampa nampk lebih)...kat korus 1...msa"tak bercahaya namun kau berseri " 2 bkn G but D....pastu...kord F#m tu btl dh...tpi buangkan Minor...kord btui dia F# major...okey?...sekian....terima kasihhhhhhhhhhhhhhh
wan
wan
17 Aug 2010 6:42 pm
mak korang la!!!!!
avenged7fold
avenged7fold
17 Aug 2010 9:09 pm
hai... apa-apa hal, aku ucapkan selamat berpuasa kt korg semua... terawih jgn lupe... eehehe... aku airni x g sbb ujan... hhuuhuhhu...

Insert Comment

Name
Email
Website
Message
MalayOLGA - Malaysian Online Guitar Archive
User Name:

Password:


Forgotten Password
Register

Related Links

Sponsors

Advertise Here!

Latest Comments

Recent Visitors

blog counter

View My Stats

Page rendered in 0.5958 seconds